Läget dec 09

03 december 2009 § 1 kommentar

Inför beslutet i Familjebostäders styrelse om bostadsrättsföreningen skulle få ett bud på Timmermansgatan bjöd vi in deras styrelseledamöter till huset för att visa på läget och de förekommande processerna, vår och – via dokumentation – brfens.  Detta ledde till att folkpartisten som var på besök bad Familjebostäders VD att förtydliga att Familjebostäder inte tänkte sälja till privatvärd, vilket varit ett hot som bostadsrättsföreningen betonat. Ett brev om detta skickades av VD Bosse Sundling till boende på Timmermansgatan.

Vi fick under perioden in ytterligare ett antal formella intresselappar för Kooperativ hyresrätt, och inför Familjebostäders styrelsemöte levererade vi intresseanmälningar för förhandlingar om kooperativ hyresrätt från 40 kontrakt, för att visa att vi är hyfsat många. Brfen har lämnat in 39 intresselappar från Timmermansgatan för drygt ett år sedan, lappar som uttrycker ett intresse för att köpa hela huset, Stören 15+16.   Faktumet att intresselapparna inte gällde det hus som styrelsen bett att få köpa spelade ingen roll visade det sej. Inte heller att lapparna var över ett år gamla och flera intressenter försvunnit brydde sej Familjebostäders styrelse om.    Man struntade också i att väga in KHR Höga Björkens existens, att vårt projekt bygger på 10 års samarbete i huset, att vi har föreningskontoret här,  att vi tagit de samverkansinitiativ som finns i huset i form av gårdsfester, julevenemang, återvinningshörna mm.

Till varje pris skulle bostadsrättsföreningen släppas fram,  med en husdelning som Familjebostäder inte kunde undvika att beskriva som ”komplicerad”.  Familjebostäders styrelse beslöt att bostadsrättsföreningen skulle få ett bud.

Detta är dock bara början. Bostadsrättsföreningens styrelse måste nu börja från noll med att finna 39 kontrakt på Timmermansgatan som faktiskt är intresserade av att dela huset i två delar, låna pengar  och köpa ut Timmermansgatan och hantera den framtida relationen till Högbergsgatanhuset,  hur den nu kommer att se ut  — gården kommer i alla fall att behöva få en delad förvaltning, och om Högbergsgatan i fortsättningen ska ha tillgång till tvättstuga, grovsoprum och cykelrum så måste dessa antingen knös in på Högbergsgatan på bostadsrättsföreningens bekostnad, eller så måste  dessa utrymmen fortsätta att delas med Timmermansgatan  (i värsta fall kan till och med Högbergsgatan bli utan cykelrum och grovsoprum). Familjebostäder funderar nu, alltså i efterhand,  på hur detta ska lösas om brfen lyckas köpa.

Kooperativa hyresrättsföreningen kommer att fortsätta att verka, i väntan på att förutsättningarna ändras. På bostadsrättsföreningens ordinarie årsmöte (det andra för året, ty man hade missat att man räknar sitt verksamhetsår från halvår till halvår)  uppmärksammade vi mötet på, att man kan hänga på vårt projekt och få en del av vad man vill ha, om man kan få 24 av sina medlemmar med på denna vagn, ett alternativ framför allt om man misslyckas med att få ihop sina 39 för ett köp i nuläget.

Under tiden tas olika initiativ , oberoende av kooperativa hyresrätten, för att informera om vad bostadsrätt och husdelning skulle innebära, närmast en träff med Hyresgästföreningens P-O Brogren 3 dec.

Under tiden utvecklar vi också kontakterna med Familjebostäder med Högbergsgatan som grund. Till exempel får vi en renovering av hissen där – något som inte Timmermansgatan får medan bostadsrättsföreningen söker få ihop till ett köp.

Annonser

§ Ett svar till Läget dec 09

  • hogabjorken skriver:

    I efterhand – här hade vi fortfarande den naiva tron att det inte skulle funka med bostadsrättsföreningens konsultledda tveksamma förfaranden, vi hade fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Läget dec 09KHR Höga Björken.

Meta

%d bloggare gillar detta: