Framtidens boende – kooperativ hyresrätt

08 december 2016 § Lämna en kommentar

Att bo i ett flerbostadshus innebär i dag oftast en av två saker att leva med.

Du kan bo i bostadsrätt. Då är du skuldsatt med miljoner upp över öronen och har därtill ett ansvar för hela förvaltningen av ett komplicerat hus, ett ansvar som ni förmodligen lämnat bort till en ganska anonym fastighetsförvaltare.   Din tröst är hoppet om att någon gång flytta till något billigare och få pengar över,  något som förutsätter lugn och ro på de oroliga fastighetsmarknaderna.  I bästa fall har du fått några vänner i huset i processen, och det är ju ändå ni som bor som bestämmer vad som ska ske med huset.

Du kan bo i ett vanligt hyreshus. Du är ”hyresgäst”, en gäst i ditt eget hem, som ägs av en hyresvärd. Denne kan vara vänlig eller tyrannisk; hen är oftast intresserad av att ”förvalta sitt hus” väl, som det stora finansiella värde det utgör, men inte alltid intresserad av att se sej som någon som hyr ut hem, som en serviceverksamhet. För det mesta kan de som önskar slippa ta ansvar för sin hemmiljö koppla av, betala sin hyra, kalla på värden när det är stopp i avloppet eller grannen spelar musik och finna sej i dennes föreskrifter, men när det hettar till kring ombyggnader och annat storskaligt, framstår maktlösheten ibland som mindre njutbar. Då märks det att någon annan äger ditt hem. Du har i alla fall sluppit skuldsätta dej med miljonskulder.

Sedan 2002 finns ett nytt alternativ, som vill ta vara möjligheten att besluta själva om väsentligheter  i huset, samtidigt som man slipper de gigantiska lånen.  Det heter kooperativ hyresrätt.  Det jag talar om heter  hyresmodellen och skiljer sej från den form som t.ex. SKB i Stockholm har, som är en ägarmodell.  Hyresmodellen av kooperativ hyresrätt (KHR)  går ut på en samverkan mellan en hyresvärd och en förening av boende, som ger de boende ett unikt inflytande utan att köpa, och som ger hyresvärden en unik möjlighet att få en spännande, mer jämlik relation till de boende, som dessutom ger en god och ekonomisk förvaltning av huset när de boende tar ansvar och tjänar på det.   Man förhandlar tillsammans fram en nivå på vilka delar av förvaltningen som de boende tar över,  och  sätter en så kallad blockhyra som föreningen betalar till hyresvärden för kapitalkostnader och de  delar av förvaltningen man inte tar över ansvaret för.  Juridiskt hyr den Kooperativa Hyresrättsföreningen huset av värden, vilket ger de boende möjlighet att bestämma vilka som ska flytta in, hur utrymmena ska användas mm.  De boende betalar hyra till föreningen för att täcka sin del av blockhyran till värden och föreningens kostnader, som man alltså kan pressa genom att välja rätt entreprenörer eller göra eget arbete.

Ett drygt 100-tal KHR-föreningar finns i dag i landet.  Flera kommuner har byggt nytt med upplåtelseformen, som Varbergsbostäder med flera hus, Bollnäs bostäder,  Alebyggen i Ale, Förbo i Mölndal  och Herrljunga.  Utöver kommuner har HSB KHR i Sköndal och Riksbyggen har planer på KHR för unga i Göteborg.   Utvecklingsbolaget heter en firma som hjälper till med att bilda KHR i olika kommuner, ofta i form av seniorboenden.   Man bör påpeka att det inte är samma sak som kollektivhus, det är inte nödvändigt att ha omfattande kollektiva samarbeten för att tillämpa modellen, även om det naturligtvis är en bra modell för de kollektivhus som finns, till exempel Sofielunds kollektivhus i Malmö.

Försök till ombildning i befintligt bestånd har förutom hos oss i KHR Höga Björken i Stockholm förekommit i Seved i Malmö, vilket också gick om intet.  Ombildning är knepigast, eftersom det kräver mer nytänkande från en hyresvärd och innefattar slumpmässigt sammanförda boende.    Men – framtiden ligger öppen..  Läs vår historia till höger, använd våra länkar och hör gärna av dej.

Det handlar alltså om ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt, som du kan läsa mera om på denna blogg, inkluderande intressanta länkar i ämnet. Det förutsätter att man har en hyresvärd som ser sej själv som en potentiell samarbetspartner till ansvarstagande boende i sitt hus, som vågar lämna över delar av ansvaret till dem som brukar huset, och låta dem forma en miljö de trivs med. Om du har en sådan hyresvärd (jo, de finns faktiskt), börja tala med dina grannar om saken, och om ni blir en hyfsat stor intresserad grupp, kontakta värden med idén.

Vänd er gärna till oss för tips om hur det går till, vi har till exempel tagit fram stadgar som fungerar för en kooperativ hyresrättsförening i sitt startskede, som ännu inte kommit överens med värden om nivån på vad man ska ta ansvar för. Hör av er till hogabjorken @ gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Framtidens boende – kooperativ hyresrättKHR Höga Björken.

Meta

%d bloggare gillar detta: